Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért fontos az ivartalanítás? Tények és tévhitek.


Az ivartalanítás elsősorban azért fontos, hogy ne növeljük tovább az utcán kóborló, gazdikereső állatok számát. Egy macskapár 9 év alatt több mint 11 MILLIÓ!!! utódot jelent! Több mint 11 millió! És ez csak egy pár és az utódai szaporulata... És sajnos nem ennyi ivartalanított cica van az országban.
Másodsorban azért, mert az ivartalanítással csökkentjük a gennyes méhgyulladás, emlődaganat, heredaganat esélyét. Ne feledkezzünk meg kandúrok esetében a kellemetlen jelölésekről, jóval büdösebb vizeletről, szökési vágyról, lányok esetében pedig a tüzeléssel együtt járó kellemetlen hangokról sem.

A macska ösztönállat. Nem akar szexelni, a hormonok hajtják. Már maga a tüzelés sem kellemes, de a szexuális együttlét kifejezetten fájdalmas nekik. Az előjáték verekedésből áll. A kandúrok nemi szerve tele van apró, elszarusodott tüskékkel, ami fájdalmat okoz a nősténynek, ettől a fájdalomingertől indul meg náluk a tüszőrepedés. Jól hangzik? Ugye, hogy nem. Nekik nem kellemes a szex, mint az embereknek.

10 TÉVHIT:

1, Egyszer elleni kell!
Nem, nem kell. Semmi tudományos bizonyíték nem támasztja ezt alá. Nem fog „bezakkani”, ha úgy ivartalanítjuk, hogy nem szült. 

2, Az első tüzelést meg kell várni!
Ez is tévhit, erre sincs semmi bizonyíték. Három macskámból kettő ivarérés előtt lett ivartalanítva, köszönik, jól vannak, nem érte őket kár emiatt. Sőt, a legkisebb már ivartalanul érkezett, tehát 3 hónapos kora előtt ivartalaníttatta a tenyésztő! Ő fiú, de a középső, lány cicámnál sem vártam meg az első tüzelést. Nem is akartam volna. Az utolsó napokban izgultam is, mert ismerősöm 5(!!!!!!) hónapos cicája tüzelni kezdett, féltem, nehogy ő is elkezdje, mert már 6 hónapos volt.

3, Drága az ivartalanítás!
Az ivartalanítás egyszeri költség. A gennyes méhgyulladás, emlődaganat, heredaganat, kóborlásból adódó betegségek kezelése, egy „becsúszott” alom felnevelése nem. Akciók is vannak minden évben több helyen is. Bár őszintén szólva, akinek nincs 7-10 ezer forintja az ivartalanításra, az inkább ne tartson macskát. Mert mit tesz, ha beteg lesz? Ha műteni kell és becsúszik egy tizen-, huszonsokezres számla? Akkor kidobja? Elaltatja inkább?

4, Elhízik az ivartalanítás után!
Elhízni az fog, aki hajlamos rá. Nem függ össze az ivartalanítással. Sokkal inkább a nem megfelelő etetéssel, sok nassolással.

5, Megváltozik a természete! 
Tapasztalat: nem változik meg, rossz irányba semmiképp. Esetleg egy kicsit bújósabb lesz pár napig, de gondolom ez nem jelent problémát?

6, Az ivartalanítás természetellenes, az állat csonkítása. 
Természetellenes az, hogy elvettük az életterüket, háziasítottuk. Az ivartalanítás nem természetellenesebb annál, mint amikor nekünk, embereknek kiveszik a vakbelét, orrmanduláját.

7, Vigyázunk majd rá a tüzelési időszakban! 
Ha egy macska ki akar szökni, akkor ki fog, főleg ivaros állat, tüzelési időszakban. A legkisebb cicám ivartalan, minden ajtónyitásnál megpróbál meglépni, volt, hogy eljutott már a terasz lépcsőéig. Ha hormongőz hajtotta volna, nem tudtam volna elkapni. A középső, a lány nem menne ki alapból, tőle akár tárva-nyitva maradhatna az ajtó, de vele is volt már, hogy valami eszébe jutott és már a fűről hoztam vissza. Hormongőzösen őt se kaptam volna el. Szóval elég nehéz rájuk vigyázni ilyenkor.

8, A kölyköknek jó helyük lesz, hiszen már kettőre van is jelentkező. 
Első alkalommal még lehet, hogy el tudsz passzolni pár cicát. Lehet, hogy másodszorra is sikerül. De előbb-utóbb elfogynak a kiscicára vágyó ismerősök. És biztos a jó hely? Volt nekem egy cicám, sajnos fiatalon meghalt. Ő úgy került hozzám, hogy valaki, 3 hónaposan kidobta az autóból. Mivel a „becsúszott” almoktól ennél jóval korábban szoktak megszabadulni, gondolom ő is „jó helyre” került, aztán 2-3 hét alatt megunták a magas aktivitási szintjét és kidobták. Mázlija volt, utána tényleg jó helyre került: hozzám.

9, Annyira szeretem, olyan jó lenne ő piciben!
Erre elég kevés az esély. Elég kizárt már az is, hogy külsőre hasonlítani fog, de belsőre biztos nem. Nézzünk meg csak egy almot, nem hasonlítanak a cicák. Nincs két egyforma macska, nincs garancia arra, hogy egy olyan lesz, mint a meglévő cicánk.

10, Érezze egyszer az anyaságot!
Mint már többször írtam, ösztönlények. Nem éreznek olyan érzéseket az utódaik iránt, mint az emberek. Erre az egyik legjobb bizonyíték, hogy a beteg picit kilökik az alomból, nem szoptatják, nem foglalkoznak vele. 

Pár gondolat még az ivartalanításról:


Oké, ivartalanítás, de mikor?
Egyre jobban kezd elterjedni a korai (3 hónapos kor alatti) ivartalanítás. Én ezt személy szerint nem igazán pártolom, de ha tenyésztő lennék, biztos, hogy én is ivartalanítva adnám oda a gazdiknak. A legfiatalabb cicám már ivartalanítva érkezett, nem tapasztalok semmi különbséget, ha valami negatívat akarnék mondani, akkor az csak esztétika: tapintással is nehézkes megtalálni a zacsit, látni egyáltalán nem lehet, bár ebbe a hosszú szőr is belejátszik.
A legelterjedtebb 6-8 hónap körül, fogváltás után. Lányoknál lehetőleg az első tüzelés előtt, fiúknál amikor kezdődik az ivarérés: megváltozik a vizelet szaga, jelöl vagy jelölni próbál. Lányok általában 6-7 hónaposan kezdenek tüzelni, de több olyan kislányt ismerek, aki már 5 hónaposan elkezdte! Ha ivarérés előtt ivartalanítunk, azzal még tovább csökkenthető a gennyes méhgyulladás, emlődaganat esélyét. De ami a legfontosabb: soha nincs késő! Idősebb macskákat is lehet ivartalanítani!

Hogyan történik?
Nem vagyok állatorvos, laikusként, tapasztalatból mondom 3 kandúr és egy nőstény ivartalaníttatása után. 
A műtét előtt 12 órával a cica már nem kaphat enni, előtte 6 órával inni sem, mivel a műtét altatásban zajlik. 
Fiúknál, ha leszállt mindkét here, akkor leborotválják a zacsikat, egy apró vágást ejtenek, amin keresztül a heréket kiveszik. Még varrat sincs, olyan apró a seb. Kontroll sem kell, ha nincs panasz. 
Lányok esetében has borotválás után egy kis bemetszést ejtenek a hason és eltávolítják a petefészkeket, ha tüzelt, vagy szült már, akkor a méhet is. (Van olyan orvos, aki minden esetben eltávolítja a méhet is, érthető, hiszen ami nincs, az biztos nem okozhat gondot.) Utána több rétegben összevarrja a sebet. Egy hét – tíz nap után pedig varratszedés és el is lehet felejteni az egészet.
Létezik „ébresztő” injekció, ami gyorsítja az altatásból ébredést, az én állatorvosom ellene van, nem javasolja így arról mindenkinek a saját állatorvosát kell megkérdeznie, mit tanácsol. Nálunk nem adják azonnal a műtét után a cicát, de nem is hoznám el azonnal, jobbnak tartom ha még pár órát felügyelet alatt van. 
Hazavitel után én stressz-csökkentési célból azonnal kiengedem a hordozóból, de nagyon figyelni kell, ilyenkor még kába, nem tud rendesen járni. Ugrálnia nem szabad. Így ha az ágyra akartak feljönni kábult állapotban akkor óvatosan felemeltem őket, ha le akartak menni leraktam őket. Ha már teljesen stabilan jár, nem imbolyog, akkor lehet adni egy kevés vizet, ha az bent marad, akkor egy kis ételt is meg lehet próbálni. 
Hogy az altató utóhatása meddig tart, teljesen egyéni. Volt, akinek estére már semmi baja nem volt, evett, ivott. És volt, akinek másnap hajnalban tudtam csak először vizet adni, de kihányta azonnal. Reggelre lett elég jól az evéshez. 
Mostanában látom, hogy divat lett a lányokra ruhát adni. Én gallért vettem a lánynak, ruhácskát is csináltam vastag harisnyából, hogy ne piszkálja a sebet, de egyik sem vált be, a ruhácskában eldőlt mint egy zsák és nem mozdult, amíg le nem vettem, a gallérban meg mindennek nekiment, nem tudott közlekedni, így azt is levettem. Nyalta a sebet ugyan, de ha csak nyalja, az nem gond, ha harapdálta volna, megpróbálja kiszedni a varratokat, vissza került volna rá a gallér. A fiúknál semmi ilyen nem kellett, hisz nekik nincs varrat.
 

Tovább

Kinti macska? Benti macska?

Lehet, hogy pár ember számára radikálisnak, vagy furcsának tűnik, de a macska helye BENT van. Nem kint, nem kint – bent, hanem csak és kizárólag bent. 

Gyermekkoromban voltak kinti macskáim. Egy sem élt 6 évnél tovább. Volt, aki eltűnt, volt akit megmérgeztek. Elkaphattak volna halálos betegségeket is. Nem épp felelős macskatartás, ha a cica 5-6 évet él és fájdalmak, méltatlan körülmények között hal meg, ahelyett, hogy élhetne akár 15-20 évet is. Igen, tudom, vannak kivételek. Kivétel helyett inkább pokoli mázlinak hívnám, ami ki tudja meddig tart.

 

Nyafi: a legkisebb, lány, 5 évesen eltűnt. Csík: a vörös-fehér kandúr, 5 évesen megmérgezték. Béka: a legnagyobb, kandúr, 6 évesen megmérgezték.

A macska szabad állat? Mit értünk szabadság alatt? Azt, hogy tudatosan, szándékosan megrövidítjük az életét? 

Csak az elmúlt napokban két olyan történettel is találkoztam, ahol a tulajdonos (nekem nem gazdi az ilyen ember) felelőtlensége okozta a macska halálát... Mindkettő abból eredt, hogy kint volt a cica. Az egyik olyan súlyos sérülést szenvedett, nem tudni, hogyan, hogy el kellett altatni, a másikat kutya ölte meg, alig pár hónaposan. Nagyon sajnálom a cicákat, még hosszú éveket élhettek volna. A tulajdonosokat egy csöppet sem tudom sajnálni, hiszen közvetve ők okozták. Az én szememben szándékos gyilkosság... 

Sajnos vannak, akik az ilyen történetek hallatán is fenntartják a téveszméjüket, hogy ki kell engedni a cicát, különben boldogtalan lesz, vagy „így szokás”. Nagyon rossz, elavult szokás.

Boldogtalan biztos nem lesz a cica a benti léttől. Erre legjobb saját példám Herceg, akit a munkahelyem kertjében szedtem össze. Nem tudok az előéletéről semmit. De az biztos, hogy amíg nálam lakott, tárva nyitva is lehetett az ajtó, ő nem jött ki. Már boldog panelcica, van lehetősége az erkélyre kimenni, de hónapokig oda se merte kitenni a lábát, most is csak akkor, ha nincs se hideg, se túl meleg. 

 

Herceg, a boldog panelcica

Hallottam már olyat is, hogy csak megfelelő környezet kell és ki lehet engedni a szabadba. Megfelelő környezet? Nézzük csak:
1, Ne legyenek autók, hogy ne tudják elütni. Esetleg egy erdő közepe?
2, Ne legyenek olyan emberek, akik megmérgezhetik, megölhetik, megkínozhatják.
2, Ne legyenek olyan állatok, akik bánthatják. Erdő közepe ugrott...
3, Ne legyenek kóbor cicák, hogy ne fertőzhessék meg halálos betegségekkel. 
Akkor a biztonságos környezet ezek szerint egy egyszemélyes bázis a Marson. Hurrá, megtaláltuk!

Nézzünk csak pár, a kinti cicáknak túl könnyen elkapható betegséget! (Sajnos benti cicáknak is haza tudjuk vinni...)
FIP: fertőző hashártyagyulladás. Gyakori betegség, általában a fertőzött bélsárral terjed. Két „formája” van, a száraz és a nedves FIP. A száraz forma ritkább, lassabban öl, a nedves pár nap alatt. 100%-osan megbízható teszt nincs, leginkább a megbetegedett szervből történő mintavétel vezethet eredményre. Védőoltás ugyan létezik, de nem ad 100%-os védettséget, és cica véréből onnantól állandóan kimutatható lesz a vírus. Gyógykezelés nincs.
FeLV: macskaleukémia. A vírus főleg nyállal terjed, de fertőzhet a kilélegzett levegővel, bélsárral, orrváladékkal is. Hosszabb lefolyású betegség, megfelelő körülmények, állatorvosi ellenőrzés mellett, éveket is élhetnek tünetmentesen is, de FeLV pozitív macska mellé egészséges nem kerülhet! Védőoltás létezik, ajánlott!
FIV: macska AIDS. Harapással, karmolással terjed. Lappangási ideje hosszú, évek is eltelhetnek tünetmentesen. FIV pozitív cica mellé egészséges nem kerülhet! Védőoltás nincs. Gyógykezelés nincs.  

Amennyiben mégis fontosnak tartjuk, hogy a cica „levegőzzön”, az is megoldható. Ki lehet vinni pórázon, van „cicakocsi”ami úgy néz ki mint egy babakocsi, de állatoknak fejlesztették ki, már Magyarországon is kapható, külföldi oldalakon pet stroller néven kell keresni. Emellett biztonságossá lehet tenni a kertet, hogy ne juthasson ki onnan, vagy cica kifutót is lehet építeni. Így kimehet a cica, mégis teljesen biztonságban van.

Tovább

Cicaélet

MIELŐTT még macska érkezne a házhoz

Egy aranyos, pici, puha, szőrös dorombológép... Ez minden álmod?

Rendben, de előtte nem árt végiggondolni pár dolgot.

"Most tényleg hozzád költözöm?"

A macskák felnőnek, elég gyorsan. Én a 8 évesemet is ugyanolyan cukinak tartom, mint a 8 hónapos „kamaszt”. De a kiscica korszak elmúlik, gyorsan. Ha macskát vállalsz, társat vállalsz, szerencsés esetben 15-20 évre! És a 15-20 év alatt sok minden fog adódni, amit meg kell oldani.

A macskatartás költséges hobbi. Megfelelő minőségű étel, felszerelések, 3 havonta féreghajtás, évente oltások és a váratlan kiadásokról se feledkezzünk el. A cica a hónap végén is beteg lehet és akkor is orvoshoz kell vinni.

A cicával napi feladatok járnak, etetés, alomtakarítás, játék. Hetente fül ellenőrzés, két hetente vágni kell a karmát, ami gyakran többemberes feladat. Én fürdetni is szoktam őket, évi 2-3 alkalommal.

Készülj fel, hogy minden cica külön egyéniség. Jelenleg a három cicámból egyet mondanék bújósnak, de ez sem azt jelenti, hogy állandóan körülöttem van. Volt olyan cicám is, aki extrabújós volt, na ő szinte mindig körülöttem volt, ha wc-re mentem, oda is jött utánam, akkor is az ölembe ült. A legidősebb cicám meg teljesen önálló, simi akkor van, ha ő akarja, játék akkor van, ha ő akarja, ölbe heti max egyszer jön. Mondanom se kell, őt pont emiatt az önállóság miatt imádom.

Készülj fel arra is, hogy a cicák néha „rosszalkodni” is tudnak. Mázlim van, jelenleg csak a függönyömön látszik, hogy ez bizony macskás háztartást, a bútorok kaparófának használásáról sikerült mindenkit leszoktatni. De tudnak rosszalkodni: jöttem már haza arra, hogy fél kiló kenyér volt szétszórva a nappaliban és paradicsomok voltak a kanapéba passzírozva.

Tudni kell azt is, a macska éjszakai állat. Akkor aktív, amikor te aludnál. Előfordul, hogy nem hagy aludni, főleg az első időkben. Később megszokja és a lefekvés előtti lefárasztás is segít, de ismerek olyan cicát, aki ennek ellenére ragaszkodik az éjszakai bulihoz, hajnali gazdiébresztéshez.

Átgondolandó: a macskák szőrösek. Ha macskád van, mindenhol szőr lesz. Még a mosógépből éppen kiszedett ruháim is szőrösek szoktak lenni. Vannak cicák, akik kevésbé hullajtják a szőrüket, ragdoll szőrt eddig talán kétszer találtam magamon. Bár ehhez nem árt hozzátenni, hogy őt naponta fésülöm. Pár napig vendégeskedett nálam egy perzsa cica, az ő szőrével se találkoztam. Őt nem fésültem, mert harapott fésüléskor.

Macska mellett utazni se könnyű. Még ha bírja is az autókázást, akkor sincs túl sok olyan szálló, ahová cicát lehet vinni. Ha otthon hagyod, keresni kell valakit, akire nyugodt szívvel rábízhatjuk a macskánkat, ami nem mindig könnyű feladat.

Ha úgy döntesz, társadnak fogadsz egy cicát, az 15-20 évre szól. Nem addig amíg nem lesz új barátunk/barátnőnk. Nem addig amíg el nem költözünk. Nem addig, amíg gyermekünk nem születik. Nem addig amíg fel nem nő és már nem lesz cuki kiscica. Nem addig, amíg meg nem unjuk!

Amennyiben mindezt átgondoltad és fel is tudod vállalni, gratulálok, megtetted az első lépést a macskatartóvá válás útján. Amennyiben kétségeid vannak, inkább hagyd!

Tovább

Cicaélet

blogavatar

Ebben a blogban a macskatartás, macskával való élet alapjairól szeretnék egy kis tájékoztatást adni. :)