Már említettem, hogy a jó állatorvost megtalálni nagyon fontos, de nem mindig egyszerű feladat. Sajnos az állatorvosok között is vannak kontárok, vannak akik csak a pénzre hajtanak. Itt is tudni kell nemet mondani. Tudni kell felhúzni a nyúlcipőt és másik orvoshoz futni.

És ha bebizonyosodik, hogy az orvos elszúrta: perelni, perelni, perelni. Tudom, a per nem hozza vissza a kedvencünket. A kártérítés nem enyhíti a fájdalmat. De ha mindig, mindenki annyiban hagyja, az orvos azt fogja hinni, hogy minden jó úgy, ahogy van, hogy bármit megtehet. És ez így nagyon nem jó.

enesazegeszsegugy
Így kell kinéznie egy hasi varratnak. Tökéletes seb.

Összegyűjtöttem pár horror történetet. Van közte saját, gyűjtött, cica, kutya, régi történet és friss eset is. De sajnos mind megtörtént.

És most csak arra gondolok, mennyire jó, hogy szuper állatorvost találtam.

enesazegeszsegugy
És így néz ki egy alaposan elszúrt, elfertőzödött seb...

Időpontos, tervezett műtét előtt elfogyott az altató. Az orvos megkérdezte a gazdit, akarja-e így is, mert akkor megcsinálja. Szerencsére azonnal másik orvost kerestek.

Sem a műtő, sem az eszközök nem voltak megfelelően tiszták. Súlyos fertőzés lett a vége, hosszú utókezelés, újabb műtétek. Hála egy másik orvosnak, sikerült helyrehozni.

Gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak, az orvos temetést javasolt, csúnyább szavakkal. A cica azóta is teljesen egészséges, köszöni szépen, semmi baja.

Vékony testalkatú, alig egy éves cica megereszkedett hasára azt mondták, hájas, fogyókúra kell. 3 hónap múlva meghalt. A hólyagját nézte hájnak...

Az állatorvos nem hitte el az emberorvosnak (!!!!!), hogy a kutyus epilepsziás. A kutyus 2 hónapos sem volt, amikor meghalt. Gyógyszerrel boldog, teljes életet élhetett volna.

Kullancs-csípés tüneteinek gondolta az orvos a húgykövesség tüneteit.

Egy teljes alomnyi cicának, csak kutyáknak való injekciót adtak. Mind meghaltak.

Az állatorvos első kérdése az volt, hogy milyen fajta cica, majd amikor meghallotta, hogy „csak” egy házi, lecsapta a telefont.

A cicának eltört a lába, be is gipszelték. A kontrollon derült ki, hogy rosszul forrt össze. Az orvos ezért elaltatta. Nem voltak fájdalmai, picit bicegett volna a gipsz levétele után, más baja nem volt.

Székrekedést szívbetegségnek diagnosztizáltak és antibiotikumot adtak rá. Ő is meghalt.

Nem steril eszközt használtak, gyors lefolyású, halálos fertőző betegség lett belőle. Ő sem élte túl.

A műtő részbe ugyan nem lehet bemenni, de így is tudunk figyelni, legalább arra, hogy megmossa-e a kezét az orvos, fertőtleníti-e az asztalt, (amikor viszem az egész bandát, a 3 együtt élő macska között is van fertőtlenítés és kézmosás!) milyen a rendelő felszereltsége, állapota, tisztasága.

Ha gond van, orvoshoz kell fordulni. Azonban utána meg lehet beszélni a többi gazdával és ha kétség merül fel bennünk a vizsgálattal, diagnózissal, kezelési móddal akkor jobb megmutatni egy másik orvosnak is!

Egy kis olvasnivaló, annak aki szeretne jobban elmélyedni: a Magyar Állatorvosi Kamara etikai szabályzata:

http://maok.hu/content/_common/attachments/etilakiszab_2016aprilis13_hatalyos.pdf