Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit NE egyen a cica?

Alkohol és alkoholtartalmú ételek: a cica is képes gyorsan berúgni már kis mennyiségű alkoholtól is. Ennek következménye a súlyos máj- és agykárosodás. Már egy evőkanálnyi alkohol is „kiüthet” egy felnőtt macskát is és kómába eshet. Ennél csak kicsivel nagyobb mennyiség már halálos számukra.

Avokádó: a levében levő, persin nevű gombaölő méreg rendkívül veszélyes az állatokra. Emésztési problémák, légzési nehézség, szívproblémák léphetnek fel. Akár bele is halhat a mérgezésbe.

Bab: puffasztó hatása miatt kerüljük el.

Citrusfélék: a bennük lévő illóolajok hányást okozhatnak.

Cukor, édesítőszerek és ezeket tartalmazó ételek: a cukor hasmenést okozhat, a túl sok cukor elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet. A xylitollal (xylit, nyírfacukor) édesített ételek leviszik a vércukorszintet, károsítják a májat.

Csokoládé: a teobromin hányást, hasmenést akár halált; a koffein hiperaktivitást, remegést, szapora szívverést, hányást és hasmenést okozhat.

Csöves csontok: pl. csirke comb, láb. Főzve szilánkosra törik, átszúrhatja a beleket.

Datolya: bélelzáródást, bélgyulladást okoz.

Disznó hús nyersen (én főzve, sütve se merem adni): Aujeszky vírust tartalmazhat, pár napon belül belehalnak, nincs rá gyógymód.

Hagymafélék: a bennük található egyik kéntartalmú molekula felelős a mérgező hatás kialakulásáért. A vörösvérsejteket támadja, vérszegénységet okoz. Hagymaport tartalmazó bébiétel elfogyasztása után is írtak le mérgezést a szakirodalomban!

Földimogyoró: toxikus anyagok vannak benne, melyek károsítják a gyomrot, idegrendszert és az izmokat is.

Fűszeres ételek: gyomorrontást, gyomorhurutot okoz.

Gomba: a benne levő toxikus anyagok sokkot, halált okoznak.

Kakaó: a csokoládéhoz hasonlóan, szintén tartalmaz a teobromint,ami hányást, hasmenést, akár halált is okoz.

Karalábé: puffasztó hatása miatt kerüljük.

Kelt tészta: puffasztó hatása miatt kerüljük.

Kávé: vízhajtó hatású, így könnyen kiszáradást okozhat. Ezzel együtt serkenti a szív és az idegrendszer működését.

Kutyaeledel: rendszeres fogyasztása alultápláltsághoz, szívbetegséghez vezet.

Máj: ritkán adható. A májnak magas az A vitamin tartalma, nagyon egészséges is, de ha túlzásba visszük, A vitamin túladagolás léphet fel.

Makadámdió: toxikus anyagok vannak benne, melyek károsítják a gyomrot, idegrendszert és az izmokat is.

Maradékok: nem megfelelő a tápanyag összetételük, ráadásul az emberi ételek túl fűszeresek, sósak a számukra.

Mazsola és szőlő: már kis mennyiségben is akut veseelégtelenséget okoz! Ugyan nem minden macskánál, van aki probléma nélkül eszik szőlőt, mazsolát, de jobb nem kockáztatni.

Olajos halkonzervek: hasmenést okoz. Szorulás esetén viszont hatásos, állatorvosi javaslatra alkalmaztam először, bejött.

Tea: a teának is van koffeintartalma, mint a kávénak így szintén vízhajtó hatású, így könnyen kiszáradást okozhat. Ezzel együtt serkenti a szív és az idegrendszer működését.

Tej: mivel sok cica laktózérzékeny, hányást, hasmenést okoz!

Vastartalmú vitaminok: károsítják a májat, emésztőrendszert.

Zsíros ételek: emésztési problémákat, hányást, hasmenést, akár még hasnyálmirigy gyulladást is okozhatnak.

Tovább

Mit egyen a cica?

A macska ragadozó. Így elsősorban nyers húst. Másodsorban minőségi tápokat. Harmadsorban nedves eledeleket.

A macska szükségletei:

A cicánk táplálásánál mindig figyelembe kell venni az életkorát, fajtájának jellemzőit, életmódját, speciális igényeit, egészségi állapotát. Az eledeleken feltüntetik a napi ajánlott mennyiséget is, ezt tartsuk is be! Az egyik elterjedt etetési módszer, hogy reggel és este nedves eledelt kap a cica, napközben pedig szabadon hozzáférhetnek a száraztáphoz.

Ez nálam több okból sem kivitelezhető. A három cicámból egy sajnos olyan típus, aki addig eszik, amíg kaját lát, nála például az igény szerinti etetés nem kivitelezhető, egy fogyókúrán is túl kellett esnie emiatt, amit az ellenségemnek se kívánok. A legkisebb nem ehet nedves tápokat, helyette nyers husit kap. Így nálam a legidősebb reggel és este kap száraztápot, napközben semmi, a középső igény szerint száraztáp, a kicsi pedig (ha épp nem sztrájkol a húsevésben, mert ilyen is előfordult, de 2-3 nap husiszünet megoldja) reggel, este nyers husit kap, napközben száraztáp. Nedves kaját a nagyok kapnak csak, heti egyszer, ebédre, bár most, azok alapján amit a blog írásához összeszednem, ezt valószínűleg megemelem.

NYERS KOSZT

Ezt két részre lehet bontani. Van, aki a kizárólagos nyers etetésre (BARF) esküsznek. Számomra ez kicsit bonyolult, nehezen megoldható lenne, különféle táplálékkiegészítőket is használni kell mellé. De akit érdekel, több magyar és angol nyelvű oldal is foglalkozik a témával.

Én a legfiatalabb cicámnál a másik módszert alkalmazom: reggel, este nyers husi, napközben táp.

A kutatás során egy érdekes dologra bukkantam: a kizárólagosan nyersen etetők úgy gondolják, egyik táp sem megfelelő. A tápokat támogató oldalakon viszont (még állatorvos által írt oldalon is!) azt találtam, hogy tilos a nyers hús. Hol lehet az igazság? Szerintem a kettő között. A nyers hús a legjobb, az nem vitás, főleg, ha megeszi a macska. Nálam háromból egy megeszi, egy néha elfogad 1-1 falatot, egy meg kóstolásra sem hajlandó.

Nyers húsnál nagyon fontos, hogy mit és hogyan. Csirke, pulyka mell filé, darált csirkenyak, comb filé, marha és nyúl hús szerepel a menün. Belsőségek közül a csirke májat és szívet próbáltam a középsőnél, két hetente egyszer kapott egy adagot. Sajnos idővel "megunta" és most már nem eszi meg.

Hogyan? Megveszem, alaposan lemosom, felkockázom falatnyi darabokra (egy időben daráltam, de valamiért a csirkenyak és csirkemell darált keverékem nem jött be, még a húsimádónak se...), 5-6 dekás csomagokra osztom és beteszem a fagyasztóba. A meddig szintén vitás kérdés, van, ahol 2-3 napot javasolnak, van ahol 2 hetet, én egy hetet fagyasztom minimum. Van aki a biztonság kedvéért ezután még leforrázza, nálam ez nem vált be, így nem eszi meg egyikőjük sem.

MINŐSÉGI TÁPOK

Mitől minőségi egy táp? Honnan tudom, hogy minőségi tápot veszek?

Első körben olvassuk el az összetevőket, mi van benne. Jó tudni, mennyiség alapján sorolják fel az összetevőket, tehát amivel kezdődik, abból van a legtöbb a tápban. Ha hús az első, az már kezdetnek jó. A hús származékkal, állati melléktermékkel vigyázni kell, az nem színhús, hanem bármi lehet benne, bőr, csőr, porc... A húsliszt első hallásra ijesztőnek tűnik, de nem az. A húsliszt szárított színhús, ledarálva.

A minőségi táp drága? Ha jól megnézzük nem. Egyrészt a kilónkénti ára sem sokkal több, másrészt egy jó minőségű tápból kevesebb is elég, tovább tart.

Példa 3 tápról, egy webáruház kínálatából:

1, Multikban is kapható táp: 920 Ft/kg-tól Összetevők: gabona, hús és állati melléktermékek (többek között 4% bárány a barna darabkákban), növényi melléktermékek, olajok és zsírok, növényi fehérjekivonatok, ásványi anyagok, zöldség

2, Nem drága, de jó minőségű táp: 1300 Ft/kg-tól Összetevők: szárított lazac, rizs, szárított burgonya, szárnyaszsír, szárított répaapríték, burgonyafehérje, hidrolizált halfehérje, ásványi anyagok.

3, Gabonamentes szuperprémium: 1690 Ft/kg-tól Összetevők: friss csirkehús (18%), szárított csirkehús (17%), szárított pulykahús (9%), friss pulykahús (6%), csirkezsír (5%), csicseriborsó, lencse, szárnyasmáj (5%), filézett amerikai folyami sügér (4%), zöldborsó, zöld lencse, egész tojás (3%), heringolaj (3%), lucerna, szárított tengeri alga, tök, vajtök, spenót, répa, alma, körte, áfonya, cikóriagyökér, pitypang, kamillavirág, mentalevelek, gyömbér, köménymag, kurkuma, rózsalevelek, mélyhűtött csirkemáj, mélyhűtött pulykamáj, mélyhűtött csirkehús, mélyhűtött pulykahús.

Őszintén, melyiket adnánk a cicának?

KONZERV, TASAKOS

Szintén rengeteg fajta kapható, sokféle minőségben. Ebben az esetben is az összetevőket kell nézni ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, milyen a minősége. A nedves tápoknál is igaz az, ami száraztápoknál: mennyiség alapján sorolják fel az összetevőket. A nedves eledeleknek az előnye és a hátránya is ugyan az: a magas víztartalom. Előnye, mert a macskák nagy része nem iszik elegendő folyadékot. Hátránya, mert a közhiedelemmel ellentétben nem teljes értékű táplálék. Valahogy úgy képzelem el, mint az embereknél a levest. A leves jó, finom, de jól lakni nem lehet vele.

Újabb példa 3 szárnyas ízesítésű konzerv eledelre egy webáruház kínálatából:

1, Multiban is kapható konzerv: 1460 Ft/kg-tól. Összetevők: hús és állati melléktermékek (abból min. 4% csirke), növényi melléktermékek, ásványi anyagok, cukor.

2, Nem drága, de jó minőségű konzerv: 2049 Ft/kg-tól. Összetevők: hús és állati melléktermékek (33% csirke), hal és halmelléktermékek, ásványi anyagok.

3, Szuperprémium, gabonamentes konzerv: 2650 Ft/kg-tól. Összetevők: Kacsa és szárnyas (72 %: 36% kacsahús, 36 % szárnyashús), húslé, 1% gránátalmamag, 1% lazacolaj, ásványi anyagok

Őszintén, melyiket adnánk a cicának?

A LEGFONTOSABB: MINDIG LEGYEN ELŐTTE TISZTA, FRISS VÍZ!

Az ideális vízfogyasztási mennyiségről is különböző információk találhatóak, 45-től 70ml/kg/nap mennyiségig. Ha a legkisebb számot nézzük, akkor egy 5 kilós cicának naponta több mint 2 deci vizet kéne innia, ha a legnagyobbat akkor pedig 3,5 decit. A vízfogyasztást különböző trükkökkel próbálhatjuk fokozni. Nálam az itatókút nagyon bevált, de ki lehet próbálni különböző anyagú (fém, üveg, porcelán, műanyag) tálakat, melyiket kedveli jobban, valamint lehet a víz hőmérsékletét is próbálgatni, hogy többet igyon. Nálam nem, de több helyen bejött a száraz táp beáztatása is.

TILOS, MÉRGEZŐ!!!! (Következő részben bővebben.)

Alkohol és alkoholtartalmú ételek, avokádó, bab, citrusfélék, cukor, édesítőszerek és ezeket tartalmazó ételek, csokoládé, csöves csontok, datolya, disznó hús, hagymafélék, földimogyoró, fűszeres ételek, gomba, kakaó, karalábé, kelt tészta, kávé, kutyaeledel, makadámdió, maradékok, mazsola, szőlő, tea, tej, Vastartalmú vitaminok

Linkek a nyers etetéshez:

http://barfmagyarorszag.hu/

http://rockingcooncats.com/sites/tap4.html

http://www.catnutrition.org/

http://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-nutrition-tips

http://feline-nutrition.org/nutrition

http://www.catinfo.org/

Tovább

Egy cica, két cica, száz cica, hajj!

„Egy cica nem cica, két cica fél cica, három cica egy cica, de egy cica nem cica.”

Jelenleg 3 macskám van, egy 9 éves exkandúr, egy egy év kilenc hónapos ex kislány és egy 10 hónapos exkandúr. A negyedik még csak terv, de már kinéztem két anyajelöltet. (Nézd meg az anyját, vedd el a lányát analógiájára.) De kezdeném az elejéről.

A legidősebb cicám 6 éves koráig egyke volt. Mindig is magának való, lusta cica volt, játszani sem nagyon szeretett gyerekkorában sem és nem is túl emberközpontú. Simi akkor van, ha ő akarja, játék akkor van, ha ő akarja, puszi max 3, utána elvonul. Úgy gondoltam, neki ez így jó, hogy csak mi ketten vagyunk egymásnak.

Aztán valamiért csak gondolkozni kezdtem, hogy kéne neki egy társ, nézegettem a gazdikeresőket, de egyiknél sem éreztem, hogy Ő AZ. Mígnem egy nap, ismerősöm párja látta, hogy kidobnak egy kiscicát egy autóból és mivel tudta, hogy én macskás vagyok, engem kérdezett meg, kell-e. Küldött egy fényképet is. Gondolkodás nélkül igent mondtam. Másnap már itt is volt a világ legcsodálatosabb macskája, Simba. Gyors orvosi ellenőrzés, tesztek után pedig be is mutathattam az új barátot. 

És csak ámultam, hogy az én lusta, játszani nem szerető macskám hogy kivirult. Futkározott, játszott, exkandúr létére a legjobb pótanyja lett a picinek. Egyszerűen imádta. Hihetetlen volt az átalakulás. Én meg rájöttem, hogy hibáztam, nagyon nagyot. Ha csak egy valamit változtathatnék meg a múltban, akkor az az lenne, hogy jóval hamarabb keresek neki barátot.

 

Aztán megtörtént a tragédia, reggel, amikor elmentem dolgozni még két egészséges macskám volt, mire hazaértem az egész lakás összehányva, az örökké aktív Simba csak fekszik. Azonnal vittem orvoshoz, de késő volt. Ott kellett hagynom műtétre. Sikerült a műtét, azt hittem minden oké. De másnap megint rosszabb lett, újabb műtét, majd a harmadik napon el kellett altatni, mert semmi esély nem volt, élettel összeegyeztethetetlen laborértékei voltak, leállt a veséje. Mikor haza jöttem és megmondtam az idősebb cicámnak, hogy Simba meghalt, hátat fordított és csak meredt maga elé...

Nem akartam azonnal új cicát. Úgy gondoltam, majd ősz környékén kezdek keresgélni. De az idősebb macskám, mondhatni áthúzta a terveimet. Ha nem a saját szememmel látom, el se hiszem, de mély depresszióba zuhant. Még kevesebbet mozgott, szinte csak enni kelt fel, gyakran találtam meg a fürdőszobában, ahogy a fürdőablakot bámulja, az volt Simba kedvenc helye... Sürgőssé vált az új cica keresése

Kegyeletsértésnek éreztem, de keresni kezdtem. Annyit tudtam, hogy fajtatiszta, brit kislány cicát szeretnék, Tenyésztőtől. Ugyanis nem boncoltattuk Simbát de felmerült bennem sok kutatás után, hogy PKD-ja (Policisztás vesebetegség) lehetett, amire szűrnek a Tenyésztők. És kislányt, mert talán valamivel kisebb az esély a húgykőre. Így először felkutattam jó pár cikket, mire kell figyelnem, hogy át ne vágjanak. Aztán nekiálltam keresni. Először a google volt a jó barátom. Táblázatba szedtem a fellelhető honlapokat (Apróhirdetési oldalakra, életvédelmi okokból rá se néztem, mert ott elsősorban agyvérzést tudok kapni, nem cicát... Tenyésztők is hirdetnek apróhirdetési oldalon. De sajnos rengeteg szaporító is, amit látni se akartam.), kiemelve azokat, ahol nekem tetsző színek vannak. Ahol volt név, ott Facebook-on rákerestem. Benne voltam pár fajta-specifikus csoportban is, elsősorban csendben figyeltem. Mielőtt belebolondultam volna a táblázatomba, az egyik ismerősöm ajánlott egy Tenyésztőt, ahol éppen voltak is picik. Honlap majd Facebbok ellenőrzés. Nézegettem a honlapon a fent lévő piciket és szerelmes lettem. És hitetlenkedtem, hogy az alom számomra legszebb cicája még szabad... Írtam a Tenyésztőnek, hogy ő érdekelne. Amikor elég idős volt hozzá, meglátogattam. Életem egyik legjobb élménye volt, alig akartam haza jönni. Elég sokáig ott voltunk, beszélgettünk, figyeltem a piciket és az anyukájukat. A végén az apukájukat is megnézhettem, a kezemben tarthattam. És most már Tündéraranybogárhercegkisasszony itt dorombol az ölemben.

 

Hogy miért írtam le ezt ilyen hosszan? Mert ekkor szembesültem azzal, hogy milyen nehéz megtalálni a megfelelő Tenyésztőt. Sok nyomozás után szerencsére segítséget kaptam, olyan embertől, akinek adok a szavára. Most már picit könnyebb lenne, mert járok kiállításokra, mint kiállító, de ezzel is óvatosan! Sajnos van, hogy a szép kiállítási eredmények sem jelentenek garanciát. Nézzünk szét, beszéljünk több emberrel, kiket ajánlanak.

A legfiatalbbról már nem is írok. Szintén ajánlás alapján találtam Tenyésztőt. A "szoktás" annyi volt, hogy sziasztok, nézzétek kit hoztam, ő az új családtag!

Mázlim van, összeszoktatással igazából semmi tapasztalatom nincs. Nem volt rá szükségem, az első perctől imádták egymást. Igaz, az első héten nem mertem Simbat és az idősebbet kettesben hagyni, amíg dolgozni voltam, külön zártam őket, de a nap többi részét, az éjszakát is, együtt töltötték. Néha volt, hogy megijedtem, mert durvának láttam a játékot, de most már tudom, az csak játék volt, nem valódi harc, le kellett rendezniük a rangsort. Egyedül annyi probléma volt, hogy az idősebb cica féltékeny volt, de nem a picire, hanem rám. Mert én hoztam oda a picit, akit imád, de mégis leromboltam az ő királyságát. Hetekig nem dorombolt, nem engedte, hogy simizzem. De aztán kibékült velem, helyre állt a béke. A kislánnyal már erre sem volt szükség, egy percet sem töltöttek külön csukva. Ha összeszoktatás kéne, valószínűleg Jackson Galaxy módszerét követném: felváltva elzárni, hogy szokják egymás szagát, aztán egyszerre etetni őket, egyre kisebb távolságot tartva a két macska között.

Tudni kell azt is, hogy van olyan macska, aki tényleg egyke. Jó példa rá anyukám cicája, akit kb egy évesen szedtem össze az utcáról. Ő sem szerette a „fiúkat”, a fiúk sem őt. Nagy verekedés nem volt, de a legidősebb cicám nem tudott úgy elmenni mellett, hogy ne fújjon, sziszegjen rá. Simba meg csak kíváncsi volt, nem értette, miért nem akar a másik ismerkedni, játszani vele, nem tartotta tiszteletben azt, hogy ő szeretne 3 lépés távolságot tartani. Mondhatni házhoz ment a pofonért. Nem sikerült beszoktatni. Hogy azért, mert már egy éves volt, mikor hozzám került, vagy azért mert ő szinte biztos, hogy gazdis volt (legjobb tippünk az, hogy meghalt a gazdi és őt kirakták, mert annyira nem volt rossz állapotban és az embereket szereti) és belebetegedett a régi gazdája elvesztésébe, nem tudom. Szó szerint belebetegedett, mire anyukámhoz került, már kopaszodni kezdett a nyaka a stressztől. Most boldog egyke cica, nem is fog társat kapni soha.
 

Tovább

Cicaélet

blogavatar

Ebben a blogban a macskatartás, macskával való élet alapjairól szeretnék egy kis tájékoztatást adni. :)