Lehet, hogy pár ember számára radikálisnak, vagy furcsának tűnik, de a macska helye BENT van. Nem kint, nem kint – bent, hanem csak és kizárólag bent. 

Gyermekkoromban voltak kinti macskáim. Egy sem élt 6 évnél tovább. Volt, aki eltűnt, volt akit megmérgeztek. Elkaphattak volna halálos betegségeket is. Nem épp felelős macskatartás, ha a cica 5-6 évet él és fájdalmak, méltatlan körülmények között hal meg, ahelyett, hogy élhetne akár 15-20 évet is. Igen, tudom, vannak kivételek. Kivétel helyett inkább pokoli mázlinak hívnám, ami ki tudja meddig tart.

 

Nyafi: a legkisebb, lány, 5 évesen eltűnt. Csík: a vörös-fehér kandúr, 5 évesen megmérgezték. Béka: a legnagyobb, kandúr, 6 évesen megmérgezték.

A macska szabad állat? Mit értünk szabadság alatt? Azt, hogy tudatosan, szándékosan megrövidítjük az életét? 

Csak az elmúlt napokban két olyan történettel is találkoztam, ahol a tulajdonos (nekem nem gazdi az ilyen ember) felelőtlensége okozta a macska halálát... Mindkettő abból eredt, hogy kint volt a cica. Az egyik olyan súlyos sérülést szenvedett, nem tudni, hogyan, hogy el kellett altatni, a másikat kutya ölte meg, alig pár hónaposan. Nagyon sajnálom a cicákat, még hosszú éveket élhettek volna. A tulajdonosokat egy csöppet sem tudom sajnálni, hiszen közvetve ők okozták. Az én szememben szándékos gyilkosság... 

Sajnos vannak, akik az ilyen történetek hallatán is fenntartják a téveszméjüket, hogy ki kell engedni a cicát, különben boldogtalan lesz, vagy „így szokás”. Nagyon rossz, elavult szokás.

Boldogtalan biztos nem lesz a cica a benti léttől. Erre legjobb saját példám Herceg, akit a munkahelyem kertjében szedtem össze. Nem tudok az előéletéről semmit. De az biztos, hogy amíg nálam lakott, tárva nyitva is lehetett az ajtó, ő nem jött ki. Már boldog panelcica, van lehetősége az erkélyre kimenni, de hónapokig oda se merte kitenni a lábát, most is csak akkor, ha nincs se hideg, se túl meleg. 

 

Herceg, a boldog panelcica

Hallottam már olyat is, hogy csak megfelelő környezet kell és ki lehet engedni a szabadba. Megfelelő környezet? Nézzük csak:
1, Ne legyenek autók, hogy ne tudják elütni. Esetleg egy erdő közepe?
2, Ne legyenek olyan emberek, akik megmérgezhetik, megölhetik, megkínozhatják.
2, Ne legyenek olyan állatok, akik bánthatják. Erdő közepe ugrott...
3, Ne legyenek kóbor cicák, hogy ne fertőzhessék meg halálos betegségekkel. 
Akkor a biztonságos környezet ezek szerint egy egyszemélyes bázis a Marson. Hurrá, megtaláltuk!

Nézzünk csak pár, a kinti cicáknak túl könnyen elkapható betegséget! (Sajnos benti cicáknak is haza tudjuk vinni...)
FIP: fertőző hashártyagyulladás. Gyakori betegség, általában a fertőzött bélsárral terjed. Két „formája” van, a száraz és a nedves FIP. A száraz forma ritkább, lassabban öl, a nedves pár nap alatt. 100%-osan megbízható teszt nincs, leginkább a megbetegedett szervből történő mintavétel vezethet eredményre. Védőoltás ugyan létezik, de nem ad 100%-os védettséget, és cica véréből onnantól állandóan kimutatható lesz a vírus. Gyógykezelés nincs.
FeLV: macskaleukémia. A vírus főleg nyállal terjed, de fertőzhet a kilélegzett levegővel, bélsárral, orrváladékkal is. Hosszabb lefolyású betegség, megfelelő körülmények, állatorvosi ellenőrzés mellett, éveket is élhetnek tünetmentesen is, de FeLV pozitív macska mellé egészséges nem kerülhet! Védőoltás létezik, ajánlott!
FIV: macska AIDS. Harapással, karmolással terjed. Lappangási ideje hosszú, évek is eltelhetnek tünetmentesen. FIV pozitív cica mellé egészséges nem kerülhet! Védőoltás nincs. Gyógykezelés nincs.  

Amennyiben mégis fontosnak tartjuk, hogy a cica „levegőzzön”, az is megoldható. Ki lehet vinni pórázon, van „cicakocsi”ami úgy néz ki mint egy babakocsi, de állatoknak fejlesztették ki, már Magyarországon is kapható, külföldi oldalakon pet stroller néven kell keresni. Emellett biztonságossá lehet tenni a kertet, hogy ne juthasson ki onnan, vagy cica kifutót is lehet építeni. Így kimehet a cica, mégis teljesen biztonságban van.