MIELŐTT még macska érkezne a házhoz

Egy aranyos, pici, puha, szőrös dorombológép... Ez minden álmod?

Rendben, de előtte nem árt végiggondolni pár dolgot.

"Most tényleg hozzád költözöm?"

A macskák felnőnek, elég gyorsan. Én a 8 évesemet is ugyanolyan cukinak tartom, mint a 8 hónapos „kamaszt”. De a kiscica korszak elmúlik, gyorsan. Ha macskát vállalsz, társat vállalsz, szerencsés esetben 15-20 évre! És a 15-20 év alatt sok minden fog adódni, amit meg kell oldani.

A macskatartás költséges hobbi. Megfelelő minőségű étel, felszerelések, 3 havonta féreghajtás, évente oltások és a váratlan kiadásokról se feledkezzünk el. A cica a hónap végén is beteg lehet és akkor is orvoshoz kell vinni.

A cicával napi feladatok járnak, etetés, alomtakarítás, játék. Hetente fül ellenőrzés, két hetente vágni kell a karmát, ami gyakran többemberes feladat. Én fürdetni is szoktam őket, évi 2-3 alkalommal.

Készülj fel, hogy minden cica külön egyéniség. Jelenleg a három cicámból egyet mondanék bújósnak, de ez sem azt jelenti, hogy állandóan körülöttem van. Volt olyan cicám is, aki extrabújós volt, na ő szinte mindig körülöttem volt, ha wc-re mentem, oda is jött utánam, akkor is az ölembe ült. A legidősebb cicám meg teljesen önálló, simi akkor van, ha ő akarja, játék akkor van, ha ő akarja, ölbe heti max egyszer jön. Mondanom se kell, őt pont emiatt az önállóság miatt imádom.

Készülj fel arra is, hogy a cicák néha „rosszalkodni” is tudnak. Mázlim van, jelenleg csak a függönyömön látszik, hogy ez bizony macskás háztartást, a bútorok kaparófának használásáról sikerült mindenkit leszoktatni. De tudnak rosszalkodni: jöttem már haza arra, hogy fél kiló kenyér volt szétszórva a nappaliban és paradicsomok voltak a kanapéba passzírozva.

Tudni kell azt is, a macska éjszakai állat. Akkor aktív, amikor te aludnál. Előfordul, hogy nem hagy aludni, főleg az első időkben. Később megszokja és a lefekvés előtti lefárasztás is segít, de ismerek olyan cicát, aki ennek ellenére ragaszkodik az éjszakai bulihoz, hajnali gazdiébresztéshez.

Átgondolandó: a macskák szőrösek. Ha macskád van, mindenhol szőr lesz. Még a mosógépből éppen kiszedett ruháim is szőrösek szoktak lenni. Vannak cicák, akik kevésbé hullajtják a szőrüket, ragdoll szőrt eddig talán kétszer találtam magamon. Bár ehhez nem árt hozzátenni, hogy őt naponta fésülöm. Pár napig vendégeskedett nálam egy perzsa cica, az ő szőrével se találkoztam. Őt nem fésültem, mert harapott fésüléskor.

Macska mellett utazni se könnyű. Még ha bírja is az autókázást, akkor sincs túl sok olyan szálló, ahová cicát lehet vinni. Ha otthon hagyod, keresni kell valakit, akire nyugodt szívvel rábízhatjuk a macskánkat, ami nem mindig könnyű feladat.

Ha úgy döntesz, társadnak fogadsz egy cicát, az 15-20 évre szól. Nem addig amíg nem lesz új barátunk/barátnőnk. Nem addig amíg el nem költözünk. Nem addig, amíg gyermekünk nem születik. Nem addig amíg fel nem nő és már nem lesz cuki kiscica. Nem addig, amíg meg nem unjuk!

Amennyiben mindezt átgondoltad és fel is tudod vállalni, gratulálok, megtetted az első lépést a macskatartóvá válás útján. Amennyiben kétségeid vannak, inkább hagyd!