A macska ragadozó. Így elsősorban nyers húst. Másodsorban minőségi tápokat. Harmadsorban nedves eledeleket.

A macska szükségletei:

A cicánk táplálásánál mindig figyelembe kell venni az életkorát, fajtájának jellemzőit, életmódját, speciális igényeit, egészségi állapotát. Az eledeleken feltüntetik a napi ajánlott mennyiséget is, ezt tartsuk is be! Az egyik elterjedt etetési módszer, hogy reggel és este nedves eledelt kap a cica, napközben pedig szabadon hozzáférhetnek a száraztáphoz.

Ez nálam több okból sem kivitelezhető. A három cicámból egy sajnos olyan típus, aki addig eszik, amíg kaját lát, nála például az igény szerinti etetés nem kivitelezhető, egy fogyókúrán is túl kellett esnie emiatt, amit az ellenségemnek se kívánok. A legkisebb nem ehet nedves tápokat, helyette nyers husit kap. Így nálam a legidősebb reggel és este kap száraztápot, napközben semmi, a középső igény szerint száraztáp, a kicsi pedig (ha épp nem sztrájkol a húsevésben, mert ilyen is előfordult, de 2-3 nap husiszünet megoldja) reggel, este nyers husit kap, napközben száraztáp. Nedves kaját a nagyok kapnak csak, heti egyszer, ebédre, bár most, azok alapján amit a blog írásához összeszednem, ezt valószínűleg megemelem.

NYERS KOSZT

Ezt két részre lehet bontani. Van, aki a kizárólagos nyers etetésre (BARF) esküsznek. Számomra ez kicsit bonyolult, nehezen megoldható lenne, különféle táplálékkiegészítőket is használni kell mellé. De akit érdekel, több magyar és angol nyelvű oldal is foglalkozik a témával.

Én a legfiatalabb cicámnál a másik módszert alkalmazom: reggel, este nyers husi, napközben táp.

A kutatás során egy érdekes dologra bukkantam: a kizárólagosan nyersen etetők úgy gondolják, egyik táp sem megfelelő. A tápokat támogató oldalakon viszont (még állatorvos által írt oldalon is!) azt találtam, hogy tilos a nyers hús. Hol lehet az igazság? Szerintem a kettő között. A nyers hús a legjobb, az nem vitás, főleg, ha megeszi a macska. Nálam háromból egy megeszi, egy néha elfogad 1-1 falatot, egy meg kóstolásra sem hajlandó.

Nyers húsnál nagyon fontos, hogy mit és hogyan. Csirke, pulyka mell filé, darált csirkenyak, comb filé, marha és nyúl hús szerepel a menün. Belsőségek közül a csirke májat és szívet próbáltam a középsőnél, két hetente egyszer kapott egy adagot. Sajnos idővel "megunta" és most már nem eszi meg.

Hogyan? Megveszem, alaposan lemosom, felkockázom falatnyi darabokra (egy időben daráltam, de valamiért a csirkenyak és csirkemell darált keverékem nem jött be, még a húsimádónak se...), 5-6 dekás csomagokra osztom és beteszem a fagyasztóba. A meddig szintén vitás kérdés, van, ahol 2-3 napot javasolnak, van ahol 2 hetet, én egy hetet fagyasztom minimum. Van aki a biztonság kedvéért ezután még leforrázza, nálam ez nem vált be, így nem eszi meg egyikőjük sem.

MINŐSÉGI TÁPOK

Mitől minőségi egy táp? Honnan tudom, hogy minőségi tápot veszek?

Első körben olvassuk el az összetevőket, mi van benne. Jó tudni, mennyiség alapján sorolják fel az összetevőket, tehát amivel kezdődik, abból van a legtöbb a tápban. Ha hús az első, az már kezdetnek jó. A hús származékkal, állati melléktermékkel vigyázni kell, az nem színhús, hanem bármi lehet benne, bőr, csőr, porc... A húsliszt első hallásra ijesztőnek tűnik, de nem az. A húsliszt szárított színhús, ledarálva.

A minőségi táp drága? Ha jól megnézzük nem. Egyrészt a kilónkénti ára sem sokkal több, másrészt egy jó minőségű tápból kevesebb is elég, tovább tart.

Példa 3 tápról, egy webáruház kínálatából:

1, Multikban is kapható táp: 920 Ft/kg-tól Összetevők: gabona, hús és állati melléktermékek (többek között 4% bárány a barna darabkákban), növényi melléktermékek, olajok és zsírok, növényi fehérjekivonatok, ásványi anyagok, zöldség

2, Nem drága, de jó minőségű táp: 1300 Ft/kg-tól Összetevők: szárított lazac, rizs, szárított burgonya, szárnyaszsír, szárított répaapríték, burgonyafehérje, hidrolizált halfehérje, ásványi anyagok.

3, Gabonamentes szuperprémium: 1690 Ft/kg-tól Összetevők: friss csirkehús (18%), szárított csirkehús (17%), szárított pulykahús (9%), friss pulykahús (6%), csirkezsír (5%), csicseriborsó, lencse, szárnyasmáj (5%), filézett amerikai folyami sügér (4%), zöldborsó, zöld lencse, egész tojás (3%), heringolaj (3%), lucerna, szárított tengeri alga, tök, vajtök, spenót, répa, alma, körte, áfonya, cikóriagyökér, pitypang, kamillavirág, mentalevelek, gyömbér, köménymag, kurkuma, rózsalevelek, mélyhűtött csirkemáj, mélyhűtött pulykamáj, mélyhűtött csirkehús, mélyhűtött pulykahús.

Őszintén, melyiket adnánk a cicának?

KONZERV, TASAKOS

Szintén rengeteg fajta kapható, sokféle minőségben. Ebben az esetben is az összetevőket kell nézni ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, milyen a minősége. A nedves tápoknál is igaz az, ami száraztápoknál: mennyiség alapján sorolják fel az összetevőket. A nedves eledeleknek az előnye és a hátránya is ugyan az: a magas víztartalom. Előnye, mert a macskák nagy része nem iszik elegendő folyadékot. Hátránya, mert a közhiedelemmel ellentétben nem teljes értékű táplálék. Valahogy úgy képzelem el, mint az embereknél a levest. A leves jó, finom, de jól lakni nem lehet vele.

Újabb példa 3 szárnyas ízesítésű konzerv eledelre egy webáruház kínálatából:

1, Multiban is kapható konzerv: 1460 Ft/kg-tól. Összetevők: hús és állati melléktermékek (abból min. 4% csirke), növényi melléktermékek, ásványi anyagok, cukor.

2, Nem drága, de jó minőségű konzerv: 2049 Ft/kg-tól. Összetevők: hús és állati melléktermékek (33% csirke), hal és halmelléktermékek, ásványi anyagok.

3, Szuperprémium, gabonamentes konzerv: 2650 Ft/kg-tól. Összetevők: Kacsa és szárnyas (72 %: 36% kacsahús, 36 % szárnyashús), húslé, 1% gránátalmamag, 1% lazacolaj, ásványi anyagok

Őszintén, melyiket adnánk a cicának?

A LEGFONTOSABB: MINDIG LEGYEN ELŐTTE TISZTA, FRISS VÍZ!

Az ideális vízfogyasztási mennyiségről is különböző információk találhatóak, 45-től 70ml/kg/nap mennyiségig. Ha a legkisebb számot nézzük, akkor egy 5 kilós cicának naponta több mint 2 deci vizet kéne innia, ha a legnagyobbat akkor pedig 3,5 decit. A vízfogyasztást különböző trükkökkel próbálhatjuk fokozni. Nálam az itatókút nagyon bevált, de ki lehet próbálni különböző anyagú (fém, üveg, porcelán, műanyag) tálakat, melyiket kedveli jobban, valamint lehet a víz hőmérsékletét is próbálgatni, hogy többet igyon. Nálam nem, de több helyen bejött a száraz táp beáztatása is.

TILOS, MÉRGEZŐ!!!! (Következő részben bővebben.)

Alkohol és alkoholtartalmú ételek, avokádó, bab, citrusfélék, cukor, édesítőszerek és ezeket tartalmazó ételek, csokoládé, csöves csontok, datolya, disznó hús, hagymafélék, földimogyoró, fűszeres ételek, gomba, kakaó, karalábé, kelt tészta, kávé, kutyaeledel, makadámdió, maradékok, mazsola, szőlő, tea, tej, Vastartalmú vitaminok

Linkek a nyers etetéshez:

http://barfmagyarorszag.hu/

http://rockingcooncats.com/sites/tap4.html

http://www.catnutrition.org/

http://www.aspca.org/pet-care/cat-care/cat-nutrition-tips

http://feline-nutrition.org/nutrition

http://www.catinfo.org/