Ha úgy döntöttünk, hogy cicát szeretnénk és vállaljuk is érte a felelősséget élete végéig, akkor következhet az első cicánk megvásárlása, ami nagyon nem egyszerű feladat, tele van buktatókkal. Már a megfelelő fajta kiválasztása sem egyszerű, hiszen mindegyik olyan édes. Mégse kapkodjuk el ezt se, hiszen 15-20 évre társat választunk magunk mellé. Interneten, tematikus csoportokban könnyű megismerkedni a kiszemelt fajtákkal. Mennyire aktív, mennyire „beszédes”, mennyire illik hozzánk a személyisége.

azelsosprint

Az első cicám vásárlásánál én is elkövettem szinte az összes hibát, amit csak el lehet. Akkor már régóta vágytam egy cicára, de anyukámmal laktam és nem lehetett. Aztán az egész egy reklámmal kezdődött, ismeri mindenki, cuki pici cica, a fejére esik az ágról a hó… És megkaptam az „engedélyt”, jó, lehet cicám, de csak ilyen. A fajtának utána néztem ugyan, elfogadtam, hogy több helyen is azt írták, hogy nem egy kedves cica. (Ami nem igaz. Nagyon kedves. De ritkán mutatja ki, nem mászik állandóan az ölembe, öntörvényű, játék akkor van, ha ő akarja, simi akkor van, ha ő akarja. Épp ezért imádom.) De itt sajnos megállt a tudomány, neten találtam egy hirdetést és csak azt néztem, hogy feleannyiba kerül, mint máshol. Felhívtam és pár nap múlva mentem is érte. (Teszem hozzá, direkt rákérdeztem, olyan színű, mint a reklámban? Azt mondták igen. Erre oda megyek és meglátok két szürke szőrgombócot… Másik reklámra gondolt… De akkor már nem számított, mert úgy mentem oda, hogy akármi lesz, nem jövök haza cica nélkül. Nem tudom mi lett volna, ha rossz körülményeket találok, valószínűleg akkor is megvettem volna, hiszen akkor még – tévesen – azt gondoltam, hogy „megmentem”. Nem, ilyenkor nem megmentjük a cicát, hanem megerősítjük a szaporítót abban, hogy lehet ezt így is csinálni, hiszen így is megveszik tőle.)

A fajta kiválasztása után következik a megfelelő tenyésztő kiválasztása, ami ismeretségek nélkül nagyon nehéz. Miért? Mert szeretik tenyésztőnek kikiáltani magukat a szaporítók. Nekünk meg ha szaporítóba futunk és mázlink van, „csupán” veszünk egy nem fajtatiszta (tulajdonképpen házi) macskát jó drágán, ha nem, akkor veszünk egy beteg cicát, akinek lehet, hogy csak hetei, hónapjai vannak hátra. De, hogyan lehet ezt kivédeni? Alapos utánajárással. Az első fajtatiszta cicámat ajánlás alapján vettem, a másodikat ajánlás és ismertség alapján, mert előtte találkoztam már velük kiállításon.

Amit én először megnéztem, amikor kerestem a második (és az első fajtatiszta), az a tenyészetek honlapja. Hogy néz ki a honlap, milyen információkat tartalmaz, megnéztem a tenyészcicákat, kiállítási eredményeiket, ha van, a korábbi almok képeit. (Kedvenc honlapomon még a cicák törzskönyve is fent van, mikor már kiválasztottam a cicát, amíg vártam, hogy elég nagy legyen és elhozhassam, az ősöket kutattam, hogy kiről találok képet.) Kiindulási pontnak egész jó, de azért óvatosan! Egy szép honlapot bárki létre tud hozni.

A tenyésztők nagy része megengedi, hogy a kiscicákat az első oltások után meglátogassuk, ezt kár kihagyni! Ilyenkor van ugyanis arra is egy jó lehetőségünk, hogy megismerkedjünk a tenyésztővel, beszélgessünk vele, lássuk hol, milyen körülmények között vannak a cicái. Ha bármi gyanúsat látunk, rossz körülmények, betegnek tűnő macska, keressünk másikat!

Egy tenyésztő kérés nélkül is megmutatja, de mi is elkérhetjük a szülők teszteredményeit. Amivel minden tenyészcicának rendelkeznie kell, az negatív Fiv, Felv és Fip teszt. Ennek hiányában ne vegyük meg a macskát semmiképpen! Ez a három teszt minden egyesületnél kötelező!

Ezen kívül vannak még tesztek, amik néhány egyesületnél kötelező, van, ahol csak ajánlott és a tenyésztő lelkiismeretére van bízva, hogy elvégezteti-e. Van, aki azzal érvel, hogy a tesztek sem mindenhatók, két egészséges, mentes macskának is születhet beteg kölyke. Én ehhez úgy állok inkább hozzá, hogy igen, két egészséges macskától is születhet ugyan beteg kölyök, de egy betegtől jóval esélyesebb, hogy beteg születik és ha van rá mód, hogy csökkentsük az esélyt, akkor azt meg kell tenni.

PKD (Polycystic Kidney Disease) – perzsa, egzotikus rövidszőrű és brit macskánál.*
HCM (Hypertrophic Chardiomyopathy) – Maine Coon, Ragdoll és RagaMuffin macskánál.*
GM (Gangliosidosis) DNS vizsgálat – korat macskáknál, ha a szülők nem rendelkeznek igazolással arról, hogy GM-mentesek.*
Hallásvizsgálat – minden fehér macskánál, fajtára, nemre, korra való tekintet nélkül.*

Csípődysplasia (HD – Hip Dysplasia) – Maine Coon macskánál.*
Progresszív retina atrophia (PRA – Progressive Retinal Atrophy) – abesszin és szomáli macskáknál. *

Egy tenyésztő kizárólag szerződéssel, törzskönyvvel, (amit ivartalanítás után kapuk csak meg) ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, 2 kombinált oltással, féreghajtással adja el a cicákat, leghamarabb 12 hetes korukban. Ez minimum, ha bármelyik is hiányzik, forduljunk máshoz.

* forrás: http://www.hungarocat.hu/tenyszab.html