Kiválasztottuk a tökéletes cicát, megvettünk mindent ami kell (bővebben: http://cicaelet.reblog.hu/mi-kell-a-cicanaka-kezdocsomag), macskabiztos a lakás: nincs más hátra, mint kivárni amíg haza hozhatjuk és élvezzük az első napokat!

azelsosprint

Amikor a legidősebb cicámat hoztam, még teljesen tapasztalatlan voltam és segítségem sem volt. Egyedül kellett kitalálnom, mi hogyan jó neki, de visszanézve, pár elkövetett hiba ellenére sikerült.

Nem egyedül mentem érte, mert hazafelé már vele akartam foglalkozni az autóban is, egy ismerősömet kértem meg, hogy kísérjen el. Örülök, hogy így döntöttem, mert így egy csodálatos élményben volt részem. Az akkori autóm elég hangos volt, a lakótelepen beremegtek tőle az ablakok. Amikor beültünk az autóba, én hátra, hogy cicázhassak, haverom meg előre és beindította az autót, a nagy hangtól pöttöm kiscicám megijedt és hosszú másodpercekig csak néztünk mélyen egymás szemébe. Szenzitív periódusban imprinting... Konrad Lorenz. Ez a csoda, csak vele történt meg. Hogy vele miért arra két elméletem van. Az egyik, hogy tényleg sokkolóan hatott rá az autó hangja. A másik, hogy azért történhetett meg, mert ő nem volt megfelelően szocializálva.

Mikor hazaértünk nagyon meg volt szeppenve, ami teljesen érthető. Idegen hely, idegen emberek, idegen szagok. Még az étel és az alom is idegen volt neki, mert őt nem tenyésztőtől vettem, nem volt kezdőcsomag a megszokott ennivalójával.

Otthon először megmutattam neki az almot, az ételét és a vizet, megmutattam neki a lakást. Hagytam, hogy a maga tempójában felfedezze. Vele nem vettem ki szabadságot, hogy több időt lehessek vele, utólag már tudom, hogy ez is jó lett volna. Azért, hogy jobban megismerjem, gyorsabban alakíthassam ki a kötődést kettőnk között. A középsőnél hazahozatala után egy hetet itthon voltam és nagyon örültem, hogy vele tölthetem az első napokat.

Kötődés segítségére egy jó tipp: masszázs! Nálunk nagyon bevált. A gerince mentén finom, pici, körkörös mozdulatokkal masszírozgattam. Ez sokat segített a kezdeti vadságát megszüntetni.

Az első cicámnál ugyan nem tettem meg, de a többieket mind elvittem az állatorvoshoz, egy „bemutatkozó látogatásra”. Nem azért, mert nem bíztam volna a tenyésztőkben, akiktől érkeztek, bennük bízok, de elviszem bemutatni az új cicát. Ha mentett, nem tesztelt cica, akkor végképp ajánlatos elvinni egy általános vizsgálatra, Fip, Felv és Fiv tesztre.