Mielőtt a cicánk megérkezne, pár dolgot nem árt beszerezni, hogy felkészülten várjuk. De miket?

ALAPFELSZERELÉS

 

Alomtálca: többféle kapható. A nyitott tálca előnye, hogy kisebb helyet foglal és olcsóbb. Hátránya viszont, hogy van olyan cica, aki jó játéknak veszi, ha az összes almot kikaparhatja belőle. A fedett wc több helyet foglal, de esztétikusabb és nehezebben tudják kikotorni belőle az almot.

Alom: szintén több variáció létezik belőle és tanácsot adni sem könnyű, mert mindenkinek más jön be. Van, aki a szilikonosra esküszik, van aki a csomósodósra, van aki a nem csomósodósra és még ezeken belül is számtalan variáció létezik. Ki kell próbálni párat, mire megtaláljuk azt, ami megfelel. Ha tenyésztőtől vesszük a cicát, kérdezzünk rá, milyen wc-t és almot szokott meg a cica és elsőnek azt válasszuk. Később lehet variálni. (Mondjuk erre van vicces sztorim: tenyésztő szilikonos almot, nyitott wc-t ajánlott, így neki azt vettem. A cica első dolga az volt, hogy a fedett wc-be, csomósodós alomba menjen. Egyszer sem használta a szilikonost. Viszont a másik cica felfedezte, milyen jól csörög, zörög és milyen muris, ha hajnali kettőkor kiugraszt az ágyból az alomcsörgetéssel...)

Alomlapát

Etető és itató tálka

Fekhely: Nálam ez kissé felesleges, minden macska-fekhely, a kanapé, a fotelek, a macskabútor, én... De nem árt, ha van egy biztos kis pontjuk, ami csak az övék. Nekem a használaton kívüli fekhelyeknél bevált, hogy pár napig párnának használom, így átveszi a szagomat és az addig hanyagolt ágyikóból kedvenc hely lesz.

Kaparófa: itt csak a pénztárcánk szab határt. Az egészen pici, egy oszlopos kaparó oszloptól kezdve a luxus macskabútorig sok minden kapható.

Eledel: ha tenyésztőtől vásárolunk, akkor kapni fogunk a cicával kezdőcsomagot, aminek része pár napra elegendő száraztáp. Ha nem, akkor minőségi, kornak, egészségi állapotnak megfelelő száraztápot vegyünk. (A teljesség igénye nélkül pár száraz táp márka: Acana, Hill's, Leonardo, GranatPet, Taste of the Wild, Josera, Optimanova, Trainer) A tápokról és arról hogy mi számít minőségi tápnak a későbbiekben talán még bővebben írni fogok.

Játékok: rengeteg féle játék kapható, a legegyszerűbb labdáktól az izgalmas interaktív játékokig. Nálam nagy kedvenc a labda, két cicám még vissza is hozza, ha eldobom neki. A másik favorit a „horgászbot” egy pálca, rajta zsinór, a végén toll, bőrök, vagy plüss játék. A "kislányom" kedvenc játéka azonban a sima egyszerű hajgumi. Órákig el tud vele játszani. De játszott már órákat egy papírgalacsinnal is.

Hordozó: rengeteg féle kapható. Elsőnek egy egyszerűbb, olcsóbb, műanyag hordozót ajánlok, könnyű, gyorsan tisztítható. Van hordozótáskám is, rövidebb utakra azt használom, hosszabb útra nálunk nem felel meg, mert „baleset” esetén nem tisztítható ki bárhol, csak otthon. Én a hordozókba kutyapelenkát szoktam teríteni, szintén a gyors tisztíthatóság érdekében, mert azt csak kidobom és rakom bele a másikat.

Kefe: fésűk és kefék nagy választéka kapható. Rövid szőrűekhez elég egy sima kefe, hetente egyszer, hosszú szőrűeknél izgalmasabb, kefe, fésű, esetenként hintőpor, hogy ne csomósodjon, speciális fésülési technika, 2-3 naponta.

Karomvágó olló: ebből is több -féle kapható, én azt a fajtát kedvelem, ami egy pici ollóra hasonlít, aminek a vágóélén kis félkör alakú bemélyedés látható. A karomvágás nem egyszerű művelet, ha belevágunk a „rózsaszín részbe” komoly fájdalmat okozunk és erősen vérezni fog, így ha nem vagyunk magunkban biztosak, inkább keressünk állatorvost, vagy kutyakozmetikust, aki levágja.

Szőroldó: létezik paszta, jutalomfalat, por formában is, én eddig a pasztát és a jutalomfalatos verziót próbáltam. A cicák, ahogy tisztálkodnak rengeteg szőrt lenyelnek, amit nem tudnak megemészteni. Egy része távozik a széklettel, egy részét felöklendezik. Megkönnyítjük a dolgukat, ha szőroldót kapnak.

 

HASZNOS EXTRÁK

Itatókút: nagyon hasznos tartom, főleg ha a cica keveset iszik. Nyáron még a legnagyobb kánikulában is kellemes, hűvös maradt benne a víz.

Samponok, balzsamok: alapesetben a macskát nem kell fürdeti. Én szoktam, évente 2-3 alkalommal. A fiatalokat azért, mert ők kiállításra járnak, a nagyot meg azért, mert egy idő után kezd érdekes illata lenni és a szőre is durvább tapintású. Ha fürdetünk CSAK ÉS KIZÁRÓLAG macskáknak való sampont használjunk! Az emberi tusfürdők, samponok kiszárítják a bőrét.

Macskafű: gátolja a szőrcsomók kialakulását a gyomorban, segít az emésztésben.

Macskaháló, védőrács bukó ablakra: az ablaknyitás, szellőztetés alatt is szeretnénk biztonságban tudni kis kedvencünket. Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, a cicának egy bogár, madár, bármi más érdekesnek tűnő dolog és már kész is a baj. A bukóra hagyott ablakok sem biztonságosak, sajnos több esetet olvastam, ahol a cica beszorult az így nyitott ablakba és mire haza ért a tulajdonos, már késő volt.

Furminator: vedlési időszakban és azon kívül is jó barátom. Nagyszerűen eltávolítja a felesleges aljszőrzetet és az elhalt szőrszálakat. Az első furminátorozásnál nagyon meglepődtem, a kifésült szőrből kijött volna még egy macska. Kefével ekkora mennyiséget soha nem távolítottam volna el. Abba bele se merek gondolni, hogy annak egy részét széthagyta volna a házban, egy részét meg lenyelte volna...

Nyakörv, hám, póráz: a nyakörveket nem javasolnám, mert ha beleakad valamibe, fel is akaszthatja magát a cica. Létezik olyan nyakörv, ami magától kiold ilyen esetekben, de egy hám jóval biztonságosabb, ha sétálni visszük a cicát a kertbe. Hámból is több fajta kapható. Én egy dologra szoktam figyelni, olyan hámot választok, aminek a póráz csatlakozója nem a nyaki résznél, hanem a hátán van. Az, hogy vékonyabb pántokból álló hámot, vagy tépőzáras, testet jobban fedő hámot használok, időjárás kérdése, nyáron a pántos megoldás a kényelmesebb számukra, ha hidegebb az idő, akkor a nagyobb, tépőzáras modellt kapják. Pórázból is kapható sima és flexi. A flexit szeretem, én kényelmesen ücsörgök a teraszon, amíg ők felfedezőset játszanak, 5 méteren belül. Azonban tapasztaltam a saját bőrömön a flexi hátrányát is. Ha egy hét kilós csupaizom cica megijed és világgá akar menekülni, könnyen gond lehet. Szerencsére csak a tenyerem sérült, a cicának semmi baja nem lett, de megtanultam, hogy őt nem vihetem ki flexivel, sima póráz, vagy inkább sehogy, mert nem tudom, mitől rémült meg, békés nyári éjszaka volt, semmi fura zaj.